Egy kis történelem

Az Árya Maitreya Mandala Buddhista Rend megalakulása

Láma Anagarika Govinda, aki az elsők között hozta a buddhizmust Európába. 1952-ben hirdette ki az Arya Maitreya Mandala Buddhista Rend nyugati ágának létrehozását.
A magyarországi rend leírása 1984-ben

A Buddhista Misszió államilag elismerten 1957-tól működött Magyarországon, bár évekkel korábban létrejött, mint szellemi kör. Dr. Hetényi Ernő személyén keresztül 1952-ben csatlakozott a nyugat-európai Arya Maitrya Mandala Rendhez és 1956-tól 1993-ig a rend kelet-európai központja volt. Ezután önálló egyházként folytatta tevékenységét a közösség.

Dr. Hetényi Ernő Láma Dharmakírti Padmavadzsra

A magyarországi buddhista közösséget dr. Hetényi Ernő hozta létre. Színes életét és széleskörű műveltségét a Wikipédia így határozza meg: író, költő, műfordító, orientalista, tibetológus, buddhológus.
Utazásai során megismerkedett a buddhizmussal és 1953-ban beavatást nyert az Árja Maitréja Mandala rendbe, melynek európai központja a Német Szövetségi Köztársaságban volt.
1952-ben létrehozta a magyar buddhista közösséget, a Buddhista Missziót.
1956-ban megalapította a Kőrösi Csoma Sándor Buddhológiai Intézetet. A Kőrösi Csoma intézetet a Buddhista Misszió és az Árja Maitréja Mandala Rend közösen alapította meg. Oktatási intézményként működött, számos buddhista iratot saját fordításában bocsájtott a tanítványok rendelkezésére. Alapos ismeretei és nyelvtudása révén hiteles fordításokhoz jutottak a magyar érdeklődők.
Koncepciója szerint az érdeklődőknek a Buddha tanításával, mint egységes egésszel ajánlatos megismerkedniük, és hozzá kell jutniuk a buddhizmus szent irataihoz és irodalmához, hogy a Tanítást mindennapi életük eleven gyakorlatává tehessék.
Részletesen olvasható: Lángra lobbant a szikra : Emlékkönyv a buddhizmus magyarországi meghonosítóiról

Élete és műveinek listája a Wikipédiában>

Dr. Hetényi Ernő középen 1984-ben a német vezetőség látogatásakor

A napló kezdeti évei: 1984 1985 Kálacsakra 1986-1987 1988-1989 1990-1991